donderdag 28 december 2006

Voorspelbaar nieuws


Het eindejaarsnieuws is van een verpletterende voorspelbaarheid – en zelfs dat wisten we van tevoren.

Allerlei organisaties komen met hun jaarcijfers: musea blij met toename bezoek, aantal moorden in grote steden teruggelopen, overslag in havens bereikt record. En ook het buitenland doet lustig mee: minder natuurrampen dit jaar, zeggen de verzekeraars; 31.000 bootvluchtelingen uit Afrika dit jaar, van wie 6000 het niet hebben overleefd.

Vertellen we normaliter wat er vandaag gebeurt, dezer dagen vertellen we wat er het hele afgelopen jaar is gebeurd. Neem het ons niet kwalijk; wij maken graag zelf nieuws, maar dat lukt niet altijd. Dan maar jaarcijfers, als er geen alternatief is.

Ja, u kunt altijd nog naar de Radio 2 Top-2000 gaan luisteren. Maar ook daarvan is de afloop tamelijk voorspelbaar.

(oorspronkelijk gepubliceerd op het redactieweblog NewsroomNL van Radio Nederland Wereldomroep)

maandag 25 december 2006

Mijn podcast ontwaakt

Na een periode van radiostilte ben ik weer aan het podcasten geslagen. Op een klein radiostationnetje, 's morgens in de vroegte, stonden veertien evergreens netjes op een rij. Luister en geniet.

woensdag 29 november 2006

Bekaaid Europa


De media besteden te weinig aandacht aan Europa. Die klacht hoor je vaak van Europarlementariërs, Europa-woordvoerders in de Kamer en bewindspersonen. Nou leent veel Europees nieuws zich niet bepaald voor korte, feitelijke nieuwsberichten. Er moet vaak veel worden uitgelegd, en de materie is niet altijd even spannend.

Vandaag was daarom een opmerkelijke dag, met maar liefst twee pittige EU-verhalen. Turkije krijgt een duidelijk signaal uit Brussel dat het nu eindelijk Cyprus moet erkennen: de toetredingsonderhandelingen worden deels geschorst totdat de Turkse regering normaal doet tegen de Cyprioten.

En Neelie Kroes legt een kartel in de rubberindustrie een miljoenenboete op van Microsoft-achtige proporties. Daar is ze weliswaar voor aangenomen, maar ze doet het toch maar.
Is dat alles? Nee, we hadden onze luisteraars en lezers vandaag ook nog kunnen verblijden met berichten over strengere EU-eisen aan de handel in broeikasgasuitstootrechten, EU-bezwaren tegen de verkoop van een Spaans energiebedrijf aan Duitsland, en een Europese klacht bij de WTO over Canadese accijnzen. Boeiend? Misschien wel. Alleen: berichten hierover waren dan in de plaats gekomen van andere, die we belangrijker vonden: over de NAVO-top in Riga, het pausbezoek in Turkije en uiteraard de kabinetsformatie.

Kortom, dat Europese nieuws is er wel. Maar soms hebben wij goede journalistieke redenen om er geen melding van te maken.

(oorspronkelijk gepubliceerd op het redactieweblog NewsroomNL van Radio Nederland Wereldomroep)

woensdag 15 november 2006

Gereformeerd bloggen

Bloggen is de rage, schrijft de Wereldomroep. Het doet me deugd dat het blogmedium geleidelijk aan ook wordt ontdekt door de oude media - dat kan beide partijen alleen maar ten goede komen.


En over partijen gesproken: mij werd gevraagd welke invloed de blogs (en sites) van Jan Marijnissen, Bouter Wos, Janpeterbalkenende en noem maar op hebben op mijn stemgedrag volgende week. Eerlijk gezegd: weinig invloed. Hooguit krijg ik een beeld van de mens achter de politicus, al dan niet geschetst door een ghostwriter.


Ik vermoed dat je zo'n blog vooral volgt wanneer je toch al een fan van de schrijver bent. Er is geen blog van een politicus die ik regelmatig volg.


Ja, bloggen is de rage, dat heeft de Wereldomroep goed gezien. Zelfs André Rouvoet heeft er één. De ultieme test is natuurlijk de goede Bas van der Vlies van de gereformeerde SGP, die door zijn campagnecommissie veel meer voor het voetlicht wordt gebracht dan bij vorige verkiezingen. Zelfs de SGP-website gaat zondags niet meer op zwart.


Vanochtend zat Van der Vlies in een pittig gesprek bij Rob Trip in het Radio 1 Journaal. De grote vraag is nu: krijgt Van der Vlies een weblog van zijn campagneteam? Als voormalig wiskundeleraar zal de man weinig moeite hebben met de tabjes, knopjes en velden, vermoed ik. Met de komst van Baslog, of hoe het ook zal gaan heten, is het stadium van de rage definitief voorbij: dan is bloggen gewoon geworden.

geselecteerd als gefixeerd bericht

Welkom op de weblog van Rob Kievit

- begonnen op 13 maart 2005 -

donderdag 2 november 2006

Bloggen, en daarna?

I've started this, so I'll finish. De gebruikelijke boodschap van quizmaster Magnus Magnusson wanneer zijn vraag onderbroken werd door het belletje van de 60 seconden. En zo is het ook met deze blog. Ik ben er ooit mee begonnen, dus vooruit maar. Het belletje van het slot heeft overigens nog altijd niet geklonken.


Recentelijk heb ik meer geblogd op newsroomnl.web-log.nl dan hier. Eén mening per dag vind ik wel genoeg.[newsroomnl is offline sinds de technische problemen van Sanoma/web-log.nl in 2011]


Toen we Newsroom NL begonnen, vroeg ik me af: wat zijn er, na het bloggen, nog meer voor rages* waar we achteraan kunnen gaan lopen? Ik kreeg vooral de neiging om bij voorbaat te zeggen: 'en daar doe ik nou eens lekker niet aan mee'. Het podcasten staat bij mij alweer een jaar in de ijskast. Hyven? Wat heb ik daaraan? Second Life? Ik heb al een leven, dank u. O ja, Joet Joep, tegenwoordig van Koekel? Nee, ik hou sowieso niet van video en tv.


(Overigens denk ik bij Second Life vooral aan een live-CD van Gruppo Sportivo met het big band jazzorkest van J.C. Tans samen, ook uitgebracht als Sing Sing, die ik nog altijd een keer wil horen. Moet ik toch eens harder naar gaan zoeken.)


Nee, ik vind het prima allemaal, maar ik wil toch ook wat tijd doorbrengen in de driedimensionale wereld. Klimop snoeien, messingbuisjes aan elkaar solderen, thee zetten, racefietsen... kijk, allemaal zonder toetsenbord, MMI, en breedband.


*rage is een Frans woord. Het betekent: hype. Een rage bestaat echt, een hype bestaat vooral uit elkaar napraten. Maar wie weet zulke dingen nog, tegenwoordig.

dinsdag 5 september 2006

Premier weg, regering blijft?

Wanneer Blair het beste kon aftreden, vroeg de BBC. Ik kon het niet laten:


In a normal parliamentary democracy, the Prime Minister steps down as soon as his government loses the support of the majority in parliament. Or if there are pressing personal reasons for him to step down. Neither seems to be the case in the UK. Being out of touch with the people or his party, or having a successor waiting in the wings, or having been Prime Minister, are all petty reasons for a change of national leader. Tony Blair should stay on until the next elections.


Or is the UK not a normal parliamentary democracy?


Het blijft een raar land met een raar systeem. Vrijdag ga ik er weer heen.

dinsdag 1 augustus 2006

Het nieuwe jaar is begonnen

Geheel gerevitaliseerd weer teruggekeerd van een fietstocht-plus-stedentrip in zuid-Ierland. Ik kan weer aan de sLog, zogezegd.
Prima land, Ierland. Het zuiden lijkt sterk op het zuiden van Engeland - geologisch is dat vrij logisch. Ook verder vind ik Ierland een soort Engeland, maar dan met de euro en zonder de Engelsen. De Ieren zijn plezierig recht door zee, zonder de vaak kunstmatige beleefdheid van de Britten. Wat ze te zeggen hebben, zeggen ze zonder omhaal.
Best wel fijn trouwens, twee weken zonder Nederlands nieuws.

woensdag 31 mei 2006

De pedo-partij

De Nederlandse kindermolesteerders hebben het voor elkaar: een eigen politieke partij. Nu moeten ze alleen nog op zoek naar een lijst-trekker.



vrijdag 26 mei 2006

Wouter Bos weet niks van Somalië

Nu de gevechten in Mogadishu weer oplaaien, schiet het me te binnen.


In het kamerdebat over Ayaan Hirsi Ali stelde PvdA-voorman Wouter Bos dat zij de kans moest krijgen om haar geboortepapieren op te vragen bij de Somalische autoriteiten. Met die papieren in de hand kon ze dan haar foute naam laten corrigeren bij de burgerlijke stand (gemeentelijke administratie).


De Somalische autoriteiten? Weet Bos dan niet dat er helemaal geen autoriteiten zijn in Somalië? Dat land is al jarenlang verwikkeld in een burgeroorlog. De dienst wordt uitgemaakt door krijgsheren en hun legertjes. Er is geen functionerende regering in het land. Waarom was de familie Hirsi Ali ook alweer naar Kenia gevlucht?


Wouter Bos maakt zich in mijn ogen volslagen belachelijk door te suggereren dat Somalië een geordend land is, met een keurige bevolkingsadministratie. Ofwel hij heeft nog nooit iets in de krant gelezen over Somalië, ofwel hij deed vanwege de argumentatie in het debat maar even net-alsof Somalië een keurig land is. In beide gevallen vraag ik me af hoe deze Wouter Bos als premier van Nederland gaat optreden in het buitenland. Moeten we ons na Balkenende nou weer schamen voor een lachwekkende minister-president?


O ja, Mogadishu is de 'hoofdstad' van Somalië.

donderdag 25 mei 2006

Hoera voor het CDA (een beetje)

Wie had dat ooit gedacht van Lubbers en Van Agt? In de tijd van het kabinet-Den Uyl waren zij de grote vijanden van ons, weldenkende linksige mensen. Maar kijk nu eens, het kan verkeren:


Ruud Lubbers pleit tegen de bouw van ouderwetse, vervuilende, kolencentrales op de Maasvlakte (NRC H., 24 mei).


En Dries van Agt staat op de bres voor mensenrechten: Kruispunt radio 24 december 2005.


Ik kom bijna in de verleiding om te zeggen: dat is het CDA dat we nu nodig hebben. Niet het benepen clubje protestanten dat onder leiding van Balkenende en Donner heel Nederland weer in de zwarte kous probeert te krijgen.


Wie had dat gedacht, dat ik ooit eens iets positiefs over CDA'ers zou zeggen...

zaterdag 20 mei 2006

Voltaire en Ayaan

Moet ik niet wat over de zaak-Hirsi Ali schrijven hier? Dat zou wel voor de hand liggen, maar ik wilde het laten bij de vaak geciteerde uitspraak, die ongeveer zo gaat:



Ik keur af wat u zegt, maar tot de dood toe zal ik vechten voor uw recht om het te mogen zeggen.


Ik ben het vaak niet eens met de manier waarop Hirsi Ali zaken aan de orde stelt - agressief confronterend, weinig begrip tonend voor andersdenkenden - maar ze heeft vaak wel een punt. Maar hoe en wat ze ook zegt, het is buiten alle proporties om een asielzoekster die al jaren in Nederland is en volwaardig bijdraagt aan de maatschappij, binnen 48 uur de wacht aan te zeggen. Maar goed, ik zou het er hier niet over hebben.


Ik dacht altijd dat het citaat hierboven van Voltaire was, maar dat is niet zo. Het is een samenvatting die in een biografie is gegeven van een van Voltaires vele standpunten.


Hij schreef in 1770 dus niet aan pastoor Le Riche: "Monsieur l'abbé, je déteste ce que vous écrivez, mais je donnerai ma vie pour que vous puissiez continuer à écrire." In een voetnoot op de Franse Wiquipédia is het verhaal te vinden, inclusief de brief zonder deze zin.


Hoe zit het dan wel? Het handzame citaat is in 1906 pas gecomponeerd door Evelyn Beatrice Hall.


Aaron Poffenberger citeert de relevante passage:



...The men who had hated [the book], and had not particularly loved Helvétius, flocked round him now. Voltaire forgave him all injuries, intentional or unintentional. `What a fuss about an omelette!' he had exclaimed when he heard of the burning. How abominably unjust to persecute a man for such an airy trifle as that! `I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it,' was his attitude now. But he soon came, as a Voltaire would come, to swearing that there was no more materialism in `On the Mind' than in Locke, and a thousand more daring things in `The Spirit of Laws.' (Boldface added here for emphasis.)

(The Friends of Voltaire, 1906)

Moet ik nog zeggen

wie Voltaire was
?

dinsdag 18 april 2006

De pers links of rechts?

Hier heb ik het al eerder over gehad: er wordt vaak geroepen dat De Media allemaal zo Links zijn.


Het ANP meldt vandaag een onderzoek waaruit blijkt dat de inhoud van de pers soms links is, en soms rechts. Om precies te zijn: de politieke berichtgeving weerspiegelt de vigerende politieke verhoudingen. We hebben nu een centrumrechts kabinet, dus gaan de berichten in de media over centrumrechtse onderwerpen.


De journalisten die deze berichten produceren, zijn zelf meestal links (Linkse journalist is geen fabeltje), maar dat heeft dus kennelijk geen invloed op wat ze schrijven. Als ze professionals zijn, hoort hun eigen oriëntatie ook geen invloed te hebben op hun output, vind ik.


Hoe testen we nu deze theorie? Als er in de toekomst een centrumlinks kabinet zit, zouden tellingen moeten uitwijzen dat de meeste politieke berichtgeving gaat over centrumlinkse onderwerpen.


Blijven tellen dus, Nederlandse Nieuwsmonitor. (Die ik op het web nergens kan vinden, maar dat terzijde.)


Overigens heeft niet iedereen fiducie in die Nieuwsmonitor:

Klokkenluider

vrijdag 3 maart 2006

Eindexamen gaat altijd voor, Rita

In je middelbare-schoolloopbaan is het eindexamen een onaantastbare mijlpaal. Daar moet alles voor wijken. Bijbaantjes worden tijdelijk opgezegd, ouders manen luidruchtige broertjes en zusjes tot stilte, lagere klassen worden naar huis gestuurd voor rust op school.



Het eindexamen en de leerling, daar mag niemand tussenkomen, en terecht. Je moet een topprestatie leveren die van belang is voor de rest van je leven. Minister Van der Hoeven van Onderwijs zou moeten ingrijpen als iemand probeert te verhinderen dat een leerling eindexamen doet. En zeker als dat gebeurt door een overheidsfunctionaris die persoonlijke gegevens over die leerling op straat gooit.



Scherp je nagels, Maria, en ga dat rigide kreng van Verdonk te lijf. Totdat ze zich overgeeft en inbindt. Zodat Taïda in Nederland kan blijven om haar school af te maken. Het is de plicht van een minister van Onderwijs om dat mogelijk te maken.



Maar ja... Maria leest deze log vast niet.



Jubileum nadert

Ha! Al bijna een jaar aan het loggen, maar niet erg frekwent. Van tijd tot tijd een commentaartje, daar blijft het de laatste tijd bij.

Ik ben benieuwd naar de nieuwe mogelijkheden die we gaan krijgen op web-log.nl, maar dat zien we t.z.t. wel.



zaterdag 4 februari 2006

Mijn 'nee' tegen de EU-grondwet

Politici en commentatoren proberen onder aanvoering van EU-voorzitter Oostenrijk het Europa-debat weer op gang te krijgen na het Nederlandse en Franse 'nee' tegen de ontwerp-grondwet. Zelfs Wolfgang Amadeus Mozart - the sound of Europe - is door Wenen ingeschakeld om de Europese harmonie te stimuleren. Vaak zeggen de opinieleiders dat Nederlandse burgers tegenstemden uit protest tegen de ongebreidelde uitbreiding van de EU. Als overtuigd nee-stemmer krijg ik daarmee een veel te globale motivatie in de schoenen geschoven die de mijne niet is. Ik ben voorlopig voor het verwelkomen van nieuwe lidstaten.


Mijn nee-stem tegen het grondwettelijk verdrag werd ingegeven door iets anders: het absurdistische, onevenwichtige en onbruikbare karakter van de verdragstekst. Ik geef drie voorbeelden.




Artikel 227
stelt, simpel gezegd, dat het inkomen van boeren te laag is en verhoogd moet worden. Ik heb werkelijk niets tegen de ondernemers in de agrarische sector - wijlen mijn opa was er zelf één - maar zo'n artikel hoort niet in een grondwet die in principe voor onbepaalde tijd geldt. Wanneer het inkomen van een bepaalde beroepsgroep structureel te laag is, en wanneer dat als onacceptabel wordt ervaren, dan verhelp je dat met een tijdelijk reparatiewetje. Is de misstand definitief weggewerkt, dan trek je dat wetje in. Als het verhogen van het boereninkomen constitutioneel is verankerd, kunnen dwarsliggende agrariërs of parlementariërs letterlijk iedere Europese richtlijn en regel aanvechten met het argument dat het inkomen van boeren door zo'n richtlijn niet hoger wordt. Of het onderwerp nu iets met landbouw en veeteelt heeft te maken of niet, het boereninkomen kan steeds als grondwettelijk toetsingscriterium worden aangeroepen. Pas als dit absurde element uit artikel 227 weg is, wil ik een voorstem overwegen.


Een tweede voorbeeld is de bepaling, weggestopt in de protocollen achterin het verdrag, dat het Europees Parlement twaalf maal per jaar moet vergaderen in Straatsburg. De andere vergaderingen, die eufemistisch 'bijkomende zittingen' worden genoemd alsof het er maar een handjevol zijn, vinden allemaal plaats in Brussel. Best handig, want dat is de hoofdstad van Europa, waar ook de rest van het politieke apparaat is gevestigd. Doordat deze bepaling, nummer 6, deel uitmaakt van het grondwettelijk verdrag, zitten we tot in lengte van jaren vast aan het maandelijkse reizende circus van de maximaal 750 europarlementariërs en hun medewerkers. Dat komt weliswaar tegemoet aan het eergevoel van de Fransen, die er verder bekaaid afkomen wat de vestiging van Europese organen betreft, maar verder heeft deze parlementaire maandstonde geen enkele zin. Ik blijf tegen de grondwet zolang deze potsierlijke bepaling erin staat.


Het derde voorbeeld illustreert mijn ontevredenheid met de manier waarop de Nederlandse belangen worden gediend door deze grondwet. Artikel 424 regelt dat de Europese Raad maatregelen kan nemen ten gunste van overzeese gebiedsdelen van een van de lidstaten. Op grond van hun eilandkarakter, de grote afstand tot het moederland, de afhankelijkheid van slechts weinig inkomstenbronnen, en meer van zulke redenen, kan Europa ze de helpende hand toesteken, bijvoorbeeld met geld uit de structuurfondsen. Met name genoemd worden onder meer Franse eilanden als Guadeloupe, de Spaanse Canarische eilanden, en de Portugese Azoren. Staan daar de Nederlandse Antillen en Aruba ook bij, die in precies dezelfde moeilijke situatie verkeren? Nee. Den Haag mag wel een procedure starten om te vragen dat de Europese Raad dezelfde ultraperifere status toekent aan onze Caribische gebiedsdelen. De Franse, Spaanse en Portugese eilanden zijn op grond van hun vermelding in het grondwettelijk verdrag altijd verzekerd van hun status als ultraperifeer gebied, terwijl de Nederlandse eilanden afhankelijk zijn van de gunst van de Raad. Een grondwet waarin zo'n ongelijke behandeling wordt gecanoniseerd, vind ik onaanvaardbaar.


Hoe goed het document van Giscard d'Estaing en zijn Europese Conventie verder ook is - meer openbare vergaderingen, een kleinere Europese Commissie, een Europese minister van Buitenlandse Zaken - er zitten zoveel anomalieën en absurditeiten in dat het afgewezen Europese Grondwetsverdrag voor mij zo dood blijft als een pier. Daar kan zelfs Mozart niets aan veranderen.


Een verkorte versie van dit verhaal verscheen op 3 februari 2006 als ingezonden brief in NRC Handelsblad

donderdag 26 januari 2006

Ethisch loggen

Kijk eens, er zijn zelfs ethische richtlijnen waar we ons als bloggers maar beter aan kunnen houden:

http://www.cyberjournalist.net/news/000215.php.