vrijdag 26 mei 2006

Wouter Bos weet niks van Somalië

Nu de gevechten in Mogadishu weer oplaaien, schiet het me te binnen.


In het kamerdebat over Ayaan Hirsi Ali stelde PvdA-voorman Wouter Bos dat zij de kans moest krijgen om haar geboortepapieren op te vragen bij de Somalische autoriteiten. Met die papieren in de hand kon ze dan haar foute naam laten corrigeren bij de burgerlijke stand (gemeentelijke administratie).


De Somalische autoriteiten? Weet Bos dan niet dat er helemaal geen autoriteiten zijn in Somalië? Dat land is al jarenlang verwikkeld in een burgeroorlog. De dienst wordt uitgemaakt door krijgsheren en hun legertjes. Er is geen functionerende regering in het land. Waarom was de familie Hirsi Ali ook alweer naar Kenia gevlucht?


Wouter Bos maakt zich in mijn ogen volslagen belachelijk door te suggereren dat Somalië een geordend land is, met een keurige bevolkingsadministratie. Ofwel hij heeft nog nooit iets in de krant gelezen over Somalië, ofwel hij deed vanwege de argumentatie in het debat maar even net-alsof Somalië een keurig land is. In beide gevallen vraag ik me af hoe deze Wouter Bos als premier van Nederland gaat optreden in het buitenland. Moeten we ons na Balkenende nou weer schamen voor een lachwekkende minister-president?


O ja, Mogadishu is de 'hoofdstad' van Somalië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten