woensdag 29 november 2006

Bekaaid Europa


De media besteden te weinig aandacht aan Europa. Die klacht hoor je vaak van Europarlementariƫrs, Europa-woordvoerders in de Kamer en bewindspersonen. Nou leent veel Europees nieuws zich niet bepaald voor korte, feitelijke nieuwsberichten. Er moet vaak veel worden uitgelegd, en de materie is niet altijd even spannend.

Vandaag was daarom een opmerkelijke dag, met maar liefst twee pittige EU-verhalen. Turkije krijgt een duidelijk signaal uit Brussel dat het nu eindelijk Cyprus moet erkennen: de toetredingsonderhandelingen worden deels geschorst totdat de Turkse regering normaal doet tegen de Cyprioten.

En Neelie Kroes legt een kartel in de rubberindustrie een miljoenenboete op van Microsoft-achtige proporties. Daar is ze weliswaar voor aangenomen, maar ze doet het toch maar.
Is dat alles? Nee, we hadden onze luisteraars en lezers vandaag ook nog kunnen verblijden met berichten over strengere EU-eisen aan de handel in broeikasgasuitstootrechten, EU-bezwaren tegen de verkoop van een Spaans energiebedrijf aan Duitsland, en een Europese klacht bij de WTO over Canadese accijnzen. Boeiend? Misschien wel. Alleen: berichten hierover waren dan in de plaats gekomen van andere, die we belangrijker vonden: over de NAVO-top in Riga, het pausbezoek in Turkije en uiteraard de kabinetsformatie.

Kortom, dat Europese nieuws is er wel. Maar soms hebben wij goede journalistieke redenen om er geen melding van te maken.

(oorspronkelijk gepubliceerd op het redactieweblog NewsroomNL van Radio Nederland Wereldomroep)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten