vrijdag 20 november 2009

Niemand stemde voor hen

Het Verdrag van Lissabon heeft tot doel "de doeltreffendheid en de democratische legitimiteit van de Unie te versterken" (Preambule, 2007/C 306/01). En wat heeft dat opgeleverd?

Een Europese president die niet is gekozen, maar tijdens een besloten etentje is aangewezen. En als EU-minister van Buitenlandse Zaken een Baroness uit het Britse hogerhuis. Of all places.

Is de benoemingsprocedure van deze twee nou een voorbeeld van "democratische legitimiteit"?

Ik heb geen stembureaus gezien gisteren.

vrijdag 7 augustus 2009

Griep zonder Mexicaanse varkens

Om voorgoed een einde te maken aan de onterechte beschimping van Mexicanen
en varkens, die beide niet verantwoordelijk zijn voor het
(A)H1N1-virus, stel ik een nieuwe naam voor, die er beter uitziet, en
ook de officiële aanduiding weerspiegelt:

Photo: Jimmie/Flickr

(A)H1N1 = Ahini-griep

(Ahini flu)



vrijdag 31 juli 2009

Minervalaan of High Holborn?

Commonwealth House
(foto: Jim Linwood)
Een Nederlands ogend, oud modern gebouw in Londen?


We kwamen het tegen op High Holborn, op de scherpe hoek met New Oxford Street. Een fraaie hoekoplossing met een toren, eerste gedachte: H.P. Berlage. Die heeft één gebouw in Londen ontworpen, wisten we. Alleen vragen we ons af: is het dit?


Stratenplan


Het taartpuntvormige gebouw oogt toch wat jonger, met z'n stalen kozijnen, vluchtend met het bakstenen geveloppervlak. Ook ontbreken Berlages typische structuurgebonden ornamenten zoals natuurstenen lateien. We werden wellicht op het verkeerde been gezet door de diagonaal in het stratenplan.


Amsterdamse school





Amsterdamse school, dan? Daar vertoont het wel gelijkenissen mee. Baksteen, ronde vormen, dunne sponningen. Maar het Londense bouwsel blijkt van de hand van een andere H.P. te zijn: architect H.P. Cart de Lafontaine, en neergezet in 1939-40. Oorspronkelijk ontworpen als Commonwealth House is het inmiddels in gebruik als verzamelgebouw voor verscheidene kleine bedrijfjes op maritiem en logistiek gebied.




Holland House


Holland House,
arch. H.P Berlage
Het gebouw van Berlage in Londen is trouwens Holland House, het kantoor van W.H.Müller (ja, die van Kröller). Eigenlijk is het voor Berlages doen een vrij saaie, strenge en regelmatige gevel, met smalle rechthoekige vensters in een strak raster. Geen baksteen te bekennen, alles is uitgevoerd in een dure steensoort, inclusief de ornamentale rozetten onder de raamopeningen. Alleen de donkere voet van het gebouw die overgaat in de zware lijst rondom de entree is opvallend.

De augurk van Foster.
(foto: Aurelien Guichard)

Tegenover Berlages kantoorgebouw staat "de augurk", de door Norman Foster getekende toren van verzekeringsconcern Swiss Re. In Rotterdam zou die bolle, puntige toren ongetwijfeld de bijnaam "de zetpil" hebben gekregen. Of "buttplug", want daar schijnen ze van te houden daar.






Credits - Ik trof de identiteit van de onbekende architect aan op de blog English Buildings - Philip Wilkinson. Daar komt ook de foto linksboven vandaan, met de "klokketoren". De staande foto rechtsboven is van Jim Linwood (flickR).De Amsterdamse-Schoolfoto is gemaakt door Marcellio1968. Hoewel we zelf een camera bij ons hadden toen we in de stromende regen voorbijkwamen, hebben we stom genoeg geen eigen foto gemaakt van het Commonwealth House.

zaterdag 27 juni 2009

Jackson is dood, leve Jackson

De muziek van Jackson wordt wel "de soundtrack van een generatie" genoemd. Ook voor mij was de debuutelpee "Look Sharp!" een openbaring. Zo levendig, zo scherp en precies goed, juist op het moment dat ik er behoefte aan had. Dat Jackson dood is, slaat een diep gat. Het onverwachte heengaan van deze muzikale gigant laat ons verweesd achter.


Leek hij verdwenen te zijn, met zijn live opgenomen album "Big World" toonde hij nog niets verloren te zijn van zijn hypnotiserende vermogens. Op zijn verzoek hield het publiek zich muisstil tijdens de opnames, en op de CD is er dan ook geen kuchje te horen dat de spanningsboog verstoort.


Joe Jackson was ook live op en top muzikant. Nog in juni 2009 trad hij, snipverkouden en grieperig, op in de Rode Doos, het Utrechtse muziekgebouw. In het openingsnummer met zijn tweemans-begeleidingsband viel de bassist uit, en de drummer stond er alleen voor. De bassist rommelt in stilte aan zijn snoertje, de drummer maakt er maar een solo van. Twee akkoorden van Jackson op de vleugel waren voldoende om er toch een nummer van te maken, niet in het minst dankzij z'n terloopse opmerking, 60 seconden na de start van het optreden: "How do you like the concert so far?"



O. Is het Michael Jackson. Nou. Michael Jackson is groot geworden dankzij het talent van zijn fenomenale producer Quincy Jones. De man die in 1951 voor het eerst een trompet aan zijn lippen zette en die na slechts 30 jaar ervaring zijn muzikale kennis in dienst stelde van een jonge artiest, om diens Off the wall en later Thriller te produceren. Wat de Beatles waren geweest zonder George Martin (weinig), dat was Michael Jackson zonder Quincy Jones (niks).


Hoe veel M. Jackson echt geïnteresseerd was in muziek, zie je op deze website. Het was allemaal buitenkant. Er is geen enkele muzieknoot te bekennen. Hij had een neus voor extreme trends, dat was alles. Sorry, Michael-fans. The King is dead, long live the King.

zaterdag 2 mei 2009

Ontsla Tjibbe Joustra!

Regelmatig verschijnt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, Erik Akerboom (Tjibbe Joustra is per 1 januari vertrokken), met een gewichtig gezicht op de televisie om ons mee te delen dat "de" terreurdreiging is verhoogd van de groene naar de gele fase, of de oranje of rode. Als burger neem je dan aan dat veiligheidsmaatregelen worden verscherpt, en kwetsbare objecten goed in de gaten worden gehouden.

Tjibbe II: Erik Akerboom
In welke fase we verkeerden op Koninginnedag 2009 weet ik niet, maar al was het pimpelpaars, de individuele aanslag op de bus van de Oranjes maakt duidelijk dat Tjibbe II geen verscherpte maatregelen had laten nemen, "dreiging" of niet.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding heeft gefaald. Totaal gefaald.


Wie krijgt er nu van het kabinet-Balkenende opdracht om dat falen te onderzoeken? De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zelf.


Zou het niet meer voor de hand liggen om het falen van de nieuwe Tjibbe te laten onderzoeken door een onafhankelijk orgaan? Raad van State, grijp in! Ontsla Tjibbe Joustra  Erik Akerboom en benoem een onafhankelijke onderzoeker.
Tjibbe I: Joustra

vrijdag 17 april 2009

Post, Telegraaf en... Telecom

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam vindt dat telecomaanbieders machtsmisbruik plegen door te verhinderen dat gebruikers Skypen via hun mobiele netwerken. Ja, telecomaanbieders zijn inderdaad machtig.


  • Skype is een vorm van telefoneren. Je verstuurt dan je telefoongeluid in de vorm van losse digitale datapakketjes via het al dan niet mobiele internet, in plaats van een continue stroom bits via een traditionele telefoonlijn.

Ideologische veren
Hoe komt het ook weer dat de telecomaanbieders zo'n macht hebben? Is dat niet een gevolg van de vrije markt in de telecommunicatie, die zo ijverig is bevorderd door de neo-liberale kabinetten (1994-2002) onder leiding van Martijns partijgenoot Kok? "Kom jongens, de telefonie, waarom zou de overheid zich daarmee bemoeien? Nee, laat de tucht van de vrije markt maar begaan. Opbellen is geen staatszaak."


Helaas heeft die vrije markt vooral oog voor zijn eigen vrijheid, niet voor de burgerlijke vrijheden. Hoe meer diensten we via internet laten verlopen, hoe machtiger die telecomvoorzieners worden. Electronische post, websurfen, radio luisteren, TV kijken, Skype-telefoneren, geld overmaken... het duurt niet lang meer of de provider hoeft maar één knopje om te zetten, alles valt uit, en we zijn totaal onthand.


De mega-ondernemers handelen uit begrjipelijk eigenbelang. Maar ook hier wordt de behoefte voelbaar aan meer democratisch gelegitimeerde staatscontrole, net als in de financiële wereld. Martijn van Dam (PvdA) kiest voor de weg van mededingingswaakhonden en scherpere regelgeving door Eurocommissaris Viviane Reding. Kan de Kamer zelf niks beslissen dan?


Ik zou, als consument, liever echte keuzevrijheid hebben: neem ik een commerciële aanbieder zoals T-Mobile of een publiek staatstelecombedrijf? Stel je voor dat die naast elkaar zouden bestaan; eens kijken hoeveel mensen meer vertrouwen blijken te hebben in een staatsbedrijf dat, in laatste instantie, gecontroleerd wordt door ons eigen parlement, dan in de commerciële webmolochs en hun gechicaneer.


Ik wil telecom-abonnee worden bij de PTT.