vrijdag 31 juli 2009

Minervalaan of High Holborn?

Commonwealth House
(foto: Jim Linwood)
Een Nederlands ogend, oud modern gebouw in Londen?


We kwamen het tegen op High Holborn, op de scherpe hoek met New Oxford Street. Een fraaie hoekoplossing met een toren, eerste gedachte: H.P. Berlage. Die heeft één gebouw in Londen ontworpen, wisten we. Alleen vragen we ons af: is het dit?


Stratenplan


Het taartpuntvormige gebouw oogt toch wat jonger, met z'n stalen kozijnen, vluchtend met het bakstenen geveloppervlak. Ook ontbreken Berlages typische structuurgebonden ornamenten zoals natuurstenen lateien. We werden wellicht op het verkeerde been gezet door de diagonaal in het stratenplan.


Amsterdamse school





Amsterdamse school, dan? Daar vertoont het wel gelijkenissen mee. Baksteen, ronde vormen, dunne sponningen. Maar het Londense bouwsel blijkt van de hand van een andere H.P. te zijn: architect H.P. Cart de Lafontaine, en neergezet in 1939-40. Oorspronkelijk ontworpen als Commonwealth House is het inmiddels in gebruik als verzamelgebouw voor verscheidene kleine bedrijfjes op maritiem en logistiek gebied.




Holland House


Holland House,
arch. H.P Berlage
Het gebouw van Berlage in Londen is trouwens Holland House, het kantoor van W.H.Müller (ja, die van Kröller). Eigenlijk is het voor Berlages doen een vrij saaie, strenge en regelmatige gevel, met smalle rechthoekige vensters in een strak raster. Geen baksteen te bekennen, alles is uitgevoerd in een dure steensoort, inclusief de ornamentale rozetten onder de raamopeningen. Alleen de donkere voet van het gebouw die overgaat in de zware lijst rondom de entree is opvallend.

De augurk van Foster.
(foto: Aurelien Guichard)

Tegenover Berlages kantoorgebouw staat "de augurk", de door Norman Foster getekende toren van verzekeringsconcern Swiss Re. In Rotterdam zou die bolle, puntige toren ongetwijfeld de bijnaam "de zetpil" hebben gekregen. Of "buttplug", want daar schijnen ze van te houden daar.






Credits - Ik trof de identiteit van de onbekende architect aan op de blog English Buildings - Philip Wilkinson. Daar komt ook de foto linksboven vandaan, met de "klokketoren". De staande foto rechtsboven is van Jim Linwood (flickR).De Amsterdamse-Schoolfoto is gemaakt door Marcellio1968. Hoewel we zelf een camera bij ons hadden toen we in de stromende regen voorbijkwamen, hebben we stom genoeg geen eigen foto gemaakt van het Commonwealth House.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten