zaterdag 10 februari 2007

De VVD weg, de Dienst terug

Als je de afgelopen 25 jaar aan de macht bent geweest, ben je verantwoordelijk voor veel van de goede en slechte dingen die er in die tijd zijn veranderd. De VVD heeft de afgelopen 25 jaar, met een onderbreking van 5 jaar, in de regering gezeten.


De 'rooien', dát waren potverteerders, zei Wiegel (VVD) vroeger. Wat heeft de VVD gedaan? Het Nederlandse familiezilver verkocht. Onder leiding van de blunderende minister Jorritsma* werd de redelijk functionerende NS opgesplitst in een baaierd van rammelende deelbedrijven. Zogenaamd omdat het van Europa moest, terwijl de Fransen intussen vrolijk verder gingen met hun monopolistische maar wel succesvolle SNCF.


De PTT - voor jongere lezers: die bezorgde vroeger de brieven, legde telefoonlijnen aan en bestierde de postcheque- en girodienst - werd ook uiteen gereten. Eén van de vroegste slachtoffers was de internationaal gerespecteerde Dienst Esthetische Vormgeving, die niet alleen de ontwerpers voor de postzegels uitkoos, maar ook de architecten van de gebouwen, en de inrichters van de postkantoren.


Het feit dat uitgerekend een Dienst getroffen werd door de marktliberale nutsideologie spreekt boekdelen. VVD'ers willen niet dienen. Die willen verdienen. Economisch onrendabele activiteiten worden geschrapt.


Ik ben blij dat die partij van egoïstische binnenhalers van het pluche is verdreven. Ze hebben de afgelopen 25 jaar verdomd weinig gedaan om de samenhang in de Nederlandse samenleving te bevorderen. Hopelijk brengt hun vertrek naar de oppositie ook met zich mee dat grote instellingen die voor de maatschappij belangrijk zijn, zich binnenkort weer mogen tooien met het eervolle etiket Dienst, in plaats van het recent zo populaire Bedrijf. De overheid is onze dienares; wij zijn niet haar klanten.


Misschien dat de ChristenuniE daarin nog wat kan betekenen. Zij weten wat dienst is; ze hebben er elke zondag wel een.


_______


*Hare Excellentie Jorritsma noemde het bevriende staatshoofd Chirac van Frankrijk publiekelijk een 'engerd'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten